I början av oktober hade jag förmånen att få delta vid en studieresa till Italien som anordnades av branschföreningen Mekanföretagen, där vi är medlemmar.
Under resan genomfördes ett antal hyperintressanta studiebesök på olika företag. Vi fick bl.a. besöka två av Tetra Pak´s anläggningar i området kring Modena och Bologna, där vi dels förevisades deras stora anläggning för maskinbyggnationer av olika förpackningsmaskiner. Tetra Pak har ju skapat sig den förnämliga affärsmodellen att de knyter upp och förser kunden med allt i hela försörjningskedjan, från förpackningsmaskinerna, papp-materialet till förpackningarna, lim och plastkorkar.
I den andra av deras anläggningar som vi besökte körde man en av deras mer avancerade plastkorkar, som består av tre ihopmonterade plastdetaljer, där korken skär sönder innerfolien när man öppnar förpackningen första gången. Formsprutor och automation var helt integrerade med varandra i ett flöde. Här hade man kapacitet att köra 1 miljon korkar per dygn i varje line, och i deras olika produktionsanläggningar för plastkorkar runt om i världen har man en produktionstakt idag på ca. 60 miljoner korkar per dygn.
För detta ändamål har man utvecklat fantastiska automationslösningar med, som ni förstår, en otroligt hög takt och flöde. Samtidigt har man via olika visionsystem allkontroll, så trots den höga takten säkerställs att varje enskild kork är OK utifrån ett antal olika aspekter.
Under resan fick vi också besöka Italiens största automationsbyggare, IMA Automation, och två av deras produktionsanläggningar i området. Ett minst sagt imponerande företag, med ca. 1000 anställda och ca. 4 miljarder i omsättning per år.
I den ena av anläggningarna monterade man lite olika pågående automationsprojekt till olika kunder och branscher.
I den andra anläggningen körde man just nu endast linjer till Novo Nordisk.
Vi hade tur att besöka dem i precis rätt tid, då de höll på med sluttrimningen av en imponerande line för montering av insulinpennor. Denna line var ca. 40 m lång och monterade ihop insulinpennans 10 olika delar i en rasande takt (drygt 19 000 enheter i timmen). Vi blev informerade om att detta var den 12:e likadana linjen som man höll på med, och man hade redan order på ytterligare tre linjer. Varje line betingade ett ordervärde på runt 400 MSEK!
Man använde här uteslutande Beckhoffs magnetlinjer typ XTS, där paletterna kan förflyttas med en otrolig hastighet, acceleration och retardation. Det unika är också att man kan styra varje paletts rörelser helt individuellt. Den här teknologin menade IMA helt hade ersatt deras användning av andra palettsystem eller rundbordslösningar. Oerhört intressant!
Det är ju inte utan att man känner sig liten i sammanhanget. Vi har ju ingen aktör i Sverige som ens är i närheten av denna kapacitet och förmåga som dessa automationsbyggare uppvisar. Det var ju också intressant att få en inblick i det tekniksskifte mot magnettekniken som de praktiskt kunde visa upp, så med dessa insikter får vi nu vässa och lyfta oss i vår egen verksamhet.
Man inser att det finns otroligt mycket olika produkter runt om i världen som har extrema produktionsvolymer och som därmed kräver automation därefter.
Blir intressant att se vilken kund och projekt som blir först ut hos oss med magnet-tekniken som plattform. Kanske ert företag har en lämplig produkt för detta?